Sunday, October 2, 2016

ေက်းဇူးတရား

ၿမန္မာတို ့ရဲ ့ အရင္ေခတ္မ်ားစြာကေန ဒီေန ့ေခတ္ကာလအထိလူမႈဆက္ဆံေရးနယ္ပယ္မွာ ေက်းဇူးတရားနဲ ့ေက်းဇူးသိတတ္မႈ ဆိုတာ ဘာသာေရးအရေရာ၊ အမ်ိဳးဂုဏ္အရ ၿမင့္ၿမတ္လွပါတယ္ ။
ၿမန္မာတို ့ရဲ ့ေက်းဇူးတရားသိတတ္မႈကို အေစာဆံုးစာေပ အေနနဲ ့ပုဂံေခတ္က ရာဇကုမာ ေက်ာက္စာမွာအေစာဆံုးေတြ ့ႏိုင္ပါတယ္.။ေက်းဇူးတရားနဲ ့ေက်းဇူုးသိတတ္မႈ ဆိုတာကို
ၿမန္မာတို ့ရဲ ့ေခတ္အဆက္ဆက္ လူ ့ယဥ္ေက်းမႈ စံအေနနဲ ့ပါ အေလးထားသတ္မွတ္ခဲ့ၾကပါတယ္ ။ သာဓကတို ့မရွားလွပါ ။
ငယ္ငယ္ကသင္ခဲ့ရတဲ့ သူရဲေကာင္း ငခင္ညိဳ ဇာတ္လမ္းေလးမွတ္မိၾကဦးမယ္ထင္ပါတယ္ ။

သူ ့အရွင္ ငါးစီးရွင္ ေက်ာ္စြာ က ရန္ဘက္ေတာ္ ေစာယြန္းမင္းကိုလုပ္ၾကံခိုင္းပါတယ္။ ငခင္ညိဳလည္း အခြင့္မသာတာနဲ ့ေတာထဲ သံုးေလးရက္ေလာက္ ပုန္းေအာင္းေနၿပီးမွ ရန္သူအလစ္မွာ ေစာယြန္းနန္းေဆာင္ထဲ အလစ္၀င္ပါတယ္ ။ အဲဒီမွာ ထမင္းမစားရလို ့ဆာေလာင္မြတ္သိပ္ေနတဲ့ ငခင္ညိဳ ဟာ ေစာယြန္းမင္းရဲ ့နတ္တင္ထမင္းပြဲကိုေတြ ့ပါေတာ့တယ္ ။ ဘုရင့္ အမိန္ ့ကိုအသာထားၿပီး ၀မ္းေရးကိုအရင္ ၿဖည့္ဆည္းလိုက္ပါတယ္ ။စားေသာက္ကိစၥၿပီးတာနဲ ့ဘုရင့္အမႈကိစၥ တာ၀န္ေၾကဖို ့ ေစာယြန္းကိုသတ္ဖုိ ့ ၾကံပါတယ္။ စက္ေတာ္ေခၚေနတဲ ့ေစာယြန္းမင္းကို ခုတ္ပိုင္းသတ္လိုက္ရင္ အလြယ္ေလးပါပဲ ။
ဒါေပမယ့္ ဒီေနရာ သမိုင္းတြင္ေစမယ့္ ငခင္ညိဳရဲ ့သမိုင္း၀င္ စိတ္ထား ေတြ ့ရပါၿပီ။ " ငါဟာ ေစာယြန္းမင္းရဲ ့နတ္တင္ထမင္းကိုကိုစားလိုက္ရလို ့ ဒီမင္းဟာ ငါ့ရဲ ့ထမင္းရွင္ ၿဖစ္ခဲ့ၿပီ..
သူ၏ေက်းဇူးသည္ ငါ့မွာရိွခဲ့ၿပီ ..ထမင္းရွင္ ေက်းဇူးရွင္ကို ငါ ၿပစ္မွားေသာ္၊ သံသရာအဆက္ဆက္၌ ငါနစ္မြန္းေတာ့မည္ ။ ငါ့အရွင္ ၏ အမႈေတာ္ကို မေက်ခဲ့လွ်င္ ဒီတစ္ဘ၀ သာလွ်င္ေသရမည္ .." ဟု ေတြ းေတာဆင္ၿခင္ၿပီး စစ္ကိုင္းေစာယြန္းမင္း၏ ပတၱၿမား ေက်ာက္စီဓားကို သက္ေသခံ၍ အသခၤယာေစာယြန္းကိုမသတ္ခဲ့ပဲ ငါးစီးရွင္ေက်ာ္စြာထံ ၿပန္ခဲ့ေလ၏ ။

ငခင္ညိဳလည္း ၿပန္ေရာက္ေသာအခါ ပတၱၿမားေက်ာက္စီဓားကို ဆက္၍ အၿဖစ္ေၾကာင္းကုန္စဥ္ကို ေလွ်ာက္တင္ေလသည္ ။ဤတြင္ ငါးစီးရွင္ ေက်ာ္စြာကလည္းသူ၏အမႈေတာ္ကိုေဆာင္ရြက္ရန္ ပ်က္ကြက္ခဲ့ေသာသူရဲေကာင္း ငခင္ညိဳ၏ ေလွ်ာက္တင္ခ်က္ကို ေလးနက္စြာ စဥ္းစားဆင္ၿခင္ေလသည္။
'' ငခင္ညိဳ သည္ တလုပ္တဇြန္းမွ်ေသာ သူတစ္ပါး၏ ထမင္းကို စားမိသည္ေၾကာင့္ ဤမွ်ေသာေက်းဇူးကို ေထာက္ထားသိၿမင္၏ ..ငါ၏ ေန ့စဥ္မပ်က္ သားမယားႏွင့္တကြ ေကြ်းေမြးၿပဳစုခဲ့ေသာေက်းဇူး ကိုဆိုပါလွ်င္ ဆိုဖြယ္ရာမရွိၿပီတည္း ' ဟု မ်ားစြာေက်နပ္အားရ၍ မ်ားစြာေသာ ဆုလာဘ္ကို ခ်ီးၿမွင့္ေလသည္ ။

                     နႏၵ(ကမ ၻာသစ္)

No comments:

Post a Comment